Pita z zaatarem i z pomidorami

Może być śniadaniem, przekąską, lekkim obiadem z sałatką. Krążki chleba pita posmarowane zaatarem z oliwą (zaatar to mieszanka ziół - z przewagą tymianku, sezamu, z wyczuwalnym delikatnie kwaskowym akcentem sumaku). Proste w przygotowaniu, smaczne, baaardzo arabskie danie.



Ciasto:

3 kubki mąki
1 kubek ciepłej wody
1 łyżka stołowa cukru
1 kubek oliwy z oliwek lub dobrego oleju
8 łyżek zaataru np. takiego: http://www.arabskie.pl/pl/p/Zatar-Zaatar-Abido-500-gr/448
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonych drożdży

Drożdże rozmieszać z cukrem i 1/4 kubka ciepłej wody. Pozostawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto dodając pozostałe 3/4 kubka ciepłej wody. Ciasto powinno być elastyczne i odstawać od miski. Pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia.

Do miseczki wlać oliwę, dodać zaatar, przygotować zaatarową pastę.




Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko i podzielić na 14-16 części nieco większych od piłeczki pingpongowej.



Każdą kulkę ciasta lekko spłaszczyć i rozwałkować do średnicy ok. 12 cm. Krążki położyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Posmarować pastą z zaataru i oliwy (ilość zaatarowej pasty wg uznania i preferencji) i pozostawić do wyrośnięcia w cieple.


Piec w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut. I gotowe.
A jak się ma w lodówce nieco doskonałej domowej pasty z pomidorami i czosnkiem i to taka pita będzie również wyborna.


Pierwszą ciepłą porcję zjedliśmy z pysznymi czarnymi oliwkami.


I postanowienia noworoczne o niejedzeniu po 20tej znów poszły... gdzieś indziej ;)
Smacznego!

Komentarze

  1. czuję się jednak namówiona :) a najlepsze jakie jadłam to te w Ma'aluli, w miejscu gdzie robili tylko manakesh w 3 wersjach smakowych i sprzedawali kopiowane płyty jakiegoś miejscowego muzyka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, smaczne, popełnię. :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie do sprobowania! Fajnie, ze jestescie :). Pozdrawiam z Gdyni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. specjalnie kupilam zaatar zeby zrobic te pite ;) wyszlo przepyszne, takze z pasta pomidorowa, z tym ze ja dodalam oprocz czosnku takze posiekany szczypior! pychota!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu