Börek - ciasto jufka z nadzieniem


Ciasto youfka (jufka, yufka). Gotowe, w płatach. Bardzo wygodny sposób na przygotowanie atrakcyjnego dania w przysłowiowe pół godziny. Ciasto to znane jest w kuchni bliskowschodniej, w kuchni tureckiej, serbskiej, bułgaskiej, bośniackiej.
(Jufka to także rodzaj tureckiego chleba, choć metoda przygotowania pieczywa jest nieco inna niż ciasta na słodkie lub wytrawne wypieki.)

Jest wiele sposobów na wykorzystanie gotowego płata jufki. Dzieliliśmy się z wami przepisem na ouzi - "babeczki" z mięsno-ryżowym nadzieniem, przygotowywaliśmy rożki na wytrawnie i słodko. Dziś z ciasta jufka zrobimy turecki börek.


Börek to rodzaj wypieku, który może przybierać przeróżne formy. Od nadziewanej zapiekanki z blachy, zapiekanki ze zwiniętego rulonu z nadzieniem, przez trójkąty, po pojedyncze "cygara" czyli zawiajańce. Wspaniała w tej potrawie jest jej różnorodność i otwartość definicji. Różnorodność dotyczy nie tylko formy ale również nadzienia - białe sery, mięso mielone, baranina, kurczak, warzywa, orzechy. Börek to bardzo szeroka definicja smacznej potrawy, którą szczególnie łatwo i szybko przygotujemy, gdy wykorzystamy gotowe ciasto jufka.

Börek ze szpinakiem i serem brie gościł na naszym stole ostatnio.
Kupiłam szpinak, bo był ładny. Bez konkretnego pomysłu, co z niego będzie. Odstawiłam w torbie na blat. Wieczór się zrobił, popatrzyłam na torbę i postanowiłam zająć się zielonym kolegą następnego dnia bo siły poszły gdzie indziej. I wtedy przyjechał Maciek. Dawno niewidziany znajomy, przyjaciel domu. I powiedział - o szpinak. I głodny był. I my właściwie też, ale z braku weny rolka z arabskiego chleba z chałwą i tahini świetnie sprawdza się jako kolacja. Cóż, mało wystawnie... Jednak trzeba było siłę znaleźć i szybką kolację przygotować. W lodówce jufka, na patelni szpinak z czosnkiem - nic szybszego i prostrzego - börek ze szpinakiem i serem brie:)

Do przygotowania blaszki 25x35 cm potrzebne będzie
  • ł opakowania ciasta jufka
  • ok. 1 kg liści szpinakowych z łodyżkami
  • opakowanie sera typu brie, pleśniowego, fety
  • 2-3 ząbki czosnku
  • czubata łyżka masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki masła klarowanego rozpuszczonego do posmarowania börek w blaszce
Szpinak przygotować wg ulubionego sposobu. Ja dobrze myję, łodyżki kroję na małe odcinki, liście w całości. W rondlu rozpuszczam tłuszcz, wrzucam pokrojony drobno lub zmiażdżony czosnek, pokrojone łodyżki. Podduszam chwilę i dodaję liście. Doprawiam solą i pieprzem. Szpinak nie potrzebuje wiele czasu. Liście miękkną błyskawicznie i jak tylko smaki się połączą jest gotowy do nadziewania.
Blaszkę smaruję tłuszczem - masłem lub olejem. Wykładam płat ciasta w taki sposób, by porządnie z obu stron wystawał poza brzegi blaszki. Na to drugi płat na krzyż też z naddatkiem. Staram się tak ułożyć ciasto, by narożniki były porządnie zabezpieczone przed ewentualnym wyciekaniem nadzienia. 
Do tak przygotowanej foremki wkładamy co mamy pod ręką - nadzienie mięsne, ryżowe, warzywne. Ja wyłożyłam duszony szpinak, nieco odsączony, a na to plasterki sera.


Na nadzienie zakładamy płaty ciasta spoza blaszki, przykrywając na krzyż. Wierzch "pakunku" w blaszce posmaraowałam obficie rozpuszczonym masłem klarowanym. I do piekarnika na 25-30 minut w temp. ok 170-180 st. C. Do wyraźnego zarumienienia wierzchu ciasta. 



 


Do takiej porcji börek ze spinakiem tylko gorąca herbata, białe wino lub schłodzone piwo;) 


Pyyyycha...

Saha ła hana!
Smacznego:)

Komentarze

  1. Rewelacja, zapisuje do zrobienia :) Czy jesli nie znajde ciasta youfka, moge je zastapic filo?

    OdpowiedzUsuń
  2. No jak to nie znajdziesz? Przecież znajdziesz w sklepie www.arabskie.pl prawda? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maggie - Anonimowy ma rację :) - youfka dostępna w arabskie.pl
    Ale fillo również się nadaje znakomicie. Ze względu na to, że jest to ciasto dużo cieńsze, polecam więcej warstw obficie posmarowanych rozpuszczonym masłem klarowanym lub masłem 82%. Efekt będzie znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mieszkam w niemczech i turki tu robia burek tez u jufka i robia go na 3 sposoby.. :)
    1.ok 3 szklanki mleka pol szklanki oleju i bialko z jajka mieszamy... Szpinak ser feta zielona pietruszka jufka zalewamy tym mlekiem troche przekladamy serem szpinakiem znowu jufka mleko i tak dalej jak lasanie moze nawet mleko pływać im wiecej mleka tym miekksze bedzie na koniec zoltko z olejem smarujemy na 30 min 190 stopni w piekarniku mozna tez podsmazyc mieso mielone z zielona pietruszka i tak przekladac

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu