Serdecznie. Słodko. Truskawkowo :)

Przepis na ciastka bardzo mało arabskie. Przyznaję się bez bicia. Ale są tak urocze, tak proste w wykonaniu, że nie mogłam nie podzielić się przepisem.

Świetna propozycja na np. niedzielne śniadanie dla dzieci, dla ukochanej osoby.
Na deser na koniec romantycznej kolacji.
Prosto, szybko, kilka składników... A jaki efekt! :)


Inspiracja: tutaj

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego 500 g
  • kilka truskawek
  • nutella lub inny ulubiony krem
  • łyżka cukru do posypania

Wykonanie

Z ciasta, foremką lub nożem wykrawamy kształt serdeczny. W połowie serduszek wykrawamy mniejsze. Na serduszkach pełnych, na środku, rozsmarowywujemy nożem nutellę lub inny krem czekoladowy (albo inny ulubiony). Z truskawki odcinamy szypułkę w taki sposób, by powstał kształt zbliżony do serca. Tak odszypułkowaną truskawkę kroimy na pół, a z połówki odcinamy gruby plaster. Serce posmarowane nutellą przykrywamy sercem z otworem serdecznym ;) Widelcem "umoczonym" w mące przygniatamy brzegi ciastka, by w czasie pieczenia nie wypłynęła nutelkowa zawartość.  
W otworek serdeczny wkładamy serduszko z truskawki. Tak przygotowane serdeczne "kanapeczki" układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy małe serduszka wykrojone z większych. Posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 min. do zrumienienia ciasta. Pilnujemy, by się nie spiekły zbytnio, a nabrały apetycznie złotego koloru.




Małe upieczone serduszka smarujemy odrobiną nutelli i przyklejamy na nich serdeczny kawałek truskawki pozostały z podzielenia całej.


Podajemy lekko przestudzone. Grzech czekać aż wystygną zupełnie, ale takie wystygnięte też są pyszne. Oczekujemy na pochwał i napawamy się nimi odpowiednio ;)


Smacznego! :)  

Komentarze

  1. Faktycznie, trudno sie oprzeć ich urokowi i ..prostocie wykonania.
    Zachwyciły mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ słodziutkie ! Uwielbiam ciasto francuskie, więc koniecznie muszę kiedyś skorzystać z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za te wszystkie słodkie i miłe komentarze :) Mnie te ciastka też też podbiły serce i na pewno będą częstym gościem na naszym stole :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia arabska cz. 5 - najpopularniejsze dania kuchni arabskiej I

Mtebbal kousa czyli pasta z miąższu cukinii

Ramadan karim - życzenia na czas muzułmańskiego postu